Hi Everyone Major Problem's With Bucking Under Acceleration The Spluttering




omally

Registered
HI everyone im sick as a pig been after a Busa for years so paid £3000 for a nice 1999 low mileage Gen1 due to problems with a disability with my hip ive only been on short journeys about 7 miles-ish runs while my hip gets used to the position - but on big enough roads to give her stick for half a mile spells or so after letting her rest a few hours at my mates I set off home and she starts and runs great if you take your time but wind her on and she splutters badly even bunny hops or pulls hard upto high-sh speed then starts spluttering then splutters all the way home


Please Help give me a direction or two to sort her

She has a Full 4 into 1 Titanium T.I Force system and a K&N filter -- does it just need setting up could these upgrade cause this she always runs great on the first journey but problems after a rest on a repeat or return
 

mabupa

Registered
That's not a good year for fuel pumps. That's my guess (only a guess).
What nosbig said! ^^^^^^ if you do a search, you'll see people describing your problem and then finding out is a fuel supply issue. Hope you can get her fixed up.
 

K-Man

Registered
Any progress? My 99 acts like yours even though I've changed the pump for a Wahlbro and a Malpassi regulator.
At least now mine can take traffic jams without dying (the stock external pump overheats and gets vapour lock or something )
 

omally

Registered
Any progress? My 99 acts like yours even though I've changed the pump for a Wahlbro and a Malpassi regulator.
At least now mine can take traffic jams without dying (the stock external pump overheats and gets vapour lock or something )


Ive not had chance yet problems with the car have demanded my time - but did start her up the other day and she was still spluttering just like a continuation from my last ride, I didn't try to rev her to try and clear her throat or anything as I wanted to check the plugs just to double check there was no carbon-ing up due to possible rich mixture, (its Got a full 4 into 1 Titanium T.I Force exhaust system on it I im not sure whether or not it should have be set up for this pipe I know very little of the history of the bikes components) I know its all a process so just want to check the basics first, ive seen a pump on eBay for £20-ish new but do ponder whether its wise to go cheap - just in case its not the pump - know what I mean -- But will update this forum if anything shows up - Thanks for your input :-)
 

omally

Registered
Ive not had chance yet problems with the car have demanded my time - but did start her up the other day and she was still spluttering just like a continuation from my last ride, I didn't try to rev her to try and clear her throat or anything as I wanted to check the plugs just to double check there was no carbon-ing up due to possible rich mixture, (its Got a full 4 into 1 Titanium T.I Force exhaust system on it I im not sure whether or not it should have be set up for this pipe I know very little of the history of the bikes components) I know its all a process so just want to check the basics first, ive seen a pump on eBay for £20-ish new but do ponder whether its wise to go cheap - just in case its not the pump - know what I mean -- But will update this forum if anything shows up - Thanks for your input :)

Oh and I did for get to say I did ponder about vapour lock myself so will check on the piping and cap - damn Im missing blasting down the motorways as such things
 

David Offor

Registered
Thought I'd chime in, seeing as I've had problems too with my gen 1.

I did a lot of leg work regarding the out of tank set up, I've been told the regulator on them packs up, if I remember right, you should be getting 42psi at the injectors, also the gen 1 fuel tanks rusted bad and ended up clogging the 2 filters in the pump, it's a pain to strip down but possible (I did mine a few times), if it's rust, then you will probably have problems with blocked/contaminated injectors.
I sourced a 'pump in tank' set up, modified the electric plugs, to fit in with the pump/level sender wires and a decent set of injectors, which I had checked and cleaned.
Another thing busas suffer from are spark plugs and I've been told that once they are fouled up, cleaning them is ineffective, new plugs are needed.
I'd fit a new set of plugs first and see if it improves your problem, if it does, good and see if the problem comes back, if it does, then, at least you know it's not plug related.
Hope this helps a bit.
Dave.
 

K-Man

Registered
I might put mine on a dyno and plug in the suzuki workshop computer to read error codes in real time as the bike doesn't have a memory and the fault is intermittent. I'll share any results
 

omally

Registered
Thought I'd chime in, seeing as I've had problems too with my gen 1.

I did a lot of leg work regarding the out of tank set up, I've been told the regulator on them packs up, if I remember right, you should be getting 42psi at the injectors, also the gen 1 fuel tanks rusted bad and ended up clogging the 2 filters in the pump, it's a pain to strip down but possible (I did mine a few times), if it's rust, then you will probably have problems with blocked/contaminated injectors.
I sourced a 'pump in tank' set up, modified the electric plugs, to fit in with the pump/level sender wires and a decent set of injectors, which I had checked and cleaned.
Another thing busas suffer from are spark plugs and I've been told that once they are fouled up, cleaning them is ineffective, new plugs are needed.
I'd fit a new set of plugs first and see if it improves your problem, if it does, good and see if the problem comes back, if it does, then, at least you know it's not plug related.
Hope this helps a bit.
Dave.[/QUOTE


tHANKS
 

omally

Registered
Thanks Guys - This old GIrl has only done one thousand miles in seven years or that's what the MOT internet check says so - I can only assume fresh Gas has been put in as she runs Great 50% of the time until this last time which still splutter ill strip down the pump and filters and throw a new set of Plugs in although the fella ive just bought her off claims he gave her a full service just before the sale - initially the tank does look mint inside and out just like the rest of her, but that filter issue certainly sounds like a possibility ;-)

And look forward to hearing about your Dino Check K-Man

There is a place near Warrington which is close to me that does dyno\rolling road tuning if all else fails ill rent a trailer and take her to the doc

Thanks again Guys :-)
 

David Offor

Registered
Hi omally.
Mine is fixed, I fitted a new fuel pump, cleaned the filters in the injectors, synced the throttle bodies and it's back to full power, revs clean and smooth and idles perfectly at 1000 rpm.
Check out my thread, I've performed fuel pump pressure and injector tests, there, before and after changing pump.
 

omally

Registered
Hi omally.
Mine is fixed, I fitted a new fuel pump, cleaned the filters in the injectors, synced the throttle bodies and it's back to full power, revs clean and smooth and idles perfectly at 1000 rpm.
Check out my thread, I've performed fuel pump pressure and injector tests, there, before and after changing pump.


A Star is Born ;-) - Happy its sorted will check your thread - waiting for whether to clear up hopefully around Monday - sadly no garage ;-)
 

David Offor

Registered
I hope you make some progress with yours, I know how frustrating it is to have a problem, that could cost a small fortune.
Mine is holding back around 9000 rpm, I think it's just plugs breaking down but it's full power below that, I'll post after fitting the new plugs.
 

Mike Chambers

Registered
May also be poor quality fuel, some company put a cleaning agent which can harm or clog the injectors . both BP and Caltex have substandard fuel. I use Mobil , always a 98 octane as a lower octane can cause plunging.
One hint I got from a top mechanic , run a injection cleaner every 5000 kms and something unusual but won't harm your bike is about250 mullilitres of diesel per tank which Will lubricate the top end but will not damage the engine. I was sceptical too but hey it works. this guy worked on both the Brittan and Macintosh Suzuki bikes

20160813_110243.jpg
 

David Offor

Registered
Hi mike.
You say run 250 millilitres of diesel fuel in the tank, mixed with unleaded? wouldn't that lower the octane and cause running problems?
 

Mike Chambers

Registered
Hi mike.
You say run 250 millilitres of diesel fuel in the tank, mixed with unleaded? wouldn't that lower the octane and cause running problems?
No do it once off . it will lightly smoke light a diesel does but won't lower the octane. I run a 98 octane fuel
 
Thread starter Similar threads Forum Replies Date
rubbersidedown What's everyone doin' MPG wise ? I think I have an' issue ? Gen II Busa Information 43
gurrera some thing for everyone Random Thoughts 1
Sandow 'A Doll For Everyone': Meet Mattel's Gender-Neutral Doll Off Topic 47
H Good news everyone, I bought a blue 2017 Hayabusa! New Owners Forum 30
AsleepAtTheTree Thanks everyone I LOVE THE FORUM Off Topic 13
MoeMar How's Everyone Random Thoughts 16
LycansGhost Hello everyone...checking in. Lycan has found his way home... Random Thoughts 30
Slowstang305 So whats everyone's Holiday plans? Off Topic 15
lord Hello everyone have a 2006 Hayabusa Electrical Mods 2
lord Hello everyone I have a 2006 would like to know has anybody use of motoplat. Stator? All Motor 2
T What's everyone using lift-wise for doing chain and sprocket replacement? General Bike Related Topics 51
captain Check in, let's make sure everyone is here... General Bike Related Topics 51
G Hello, everyone! New Owners Forum 10
rubbersidedown Rubb Checking In To See How Everyone Is Doing Random Thoughts 25
bigdev Bringing A Grievance To A Dealers Attention And...everyone Elses Haha We Need Some Humor 2
F Hello Everyone, New To The Busa Sight. Gotta Hum Noise? Busa problems 6
G Merry Christmas And Happy Holidays To Everyone Random Thoughts 13
R Hello Everyone I Need To Know If Anyone Has The Power Commander 2 Maps For Brock Exchause 2001 Busa Dyno Kings 1
07vigorblue Hey Everyone!! General Bike Related Topics 5
S Hello Everyone Random Thoughts 3
racerV Hello Everyone! Random Thoughts 8
GsxrBots How Is Everyone? Random Thoughts 7
captain What is everyone's second hobby or time consumer? Random Thoughts 85
rockmonster Newbie to the forum- hi everyone From England! New Owners Forum 14
Strife Happy 4th Everyone! ! ! Random Thoughts 6
rubbersidedown is everyone having a good start to this riding season? Random Thoughts 24
DeepSingh Hello everyone.. New busa rider here :) New Owners Forum 18
VaBusa Sending everyone on the list our cell phone numbers... 2015 East Coast MnG - Virginia Coast ~ June 11 - 1 8
J What oil pan is everyone running? Turbo 23
rubbersidedown What is everyone doing for "Their Significant Other" for Valentines Day. (tomorrow) Random Thoughts 4
J What tire is everyone running these days? Turbo 5
GMbusa What's up everyone. General Bike Related Topics 6
Got-Busa? So what's everyone been up to? Turbo 8
skydivr Soo..while everyone else was out playing at the Bash... Random Thoughts 29
G Oh where oh where is everyone. 2014 Spring Busa Bash 22
C Hi everyone from Cambridge UK New Owners Forum 23
C Hello Everyone New Owners Forum 9
GsxrBots How's everyone doin'? Random Thoughts 54
B Hey Everyone Random Thoughts 5
B Okay everyone,,, need some advice!!! General Bike Related Topics 14
GsxrBots WAKE UP ORG! What's everyone been up to? Random Thoughts 25
captain Check in here... Let's make sure everyone has made it over to the updated forum Random Thoughts 61
allmotor01 new begining 4 me & the begining of the end 4 everyone else 1/4 Mile 29
adamnflorida Well everyone..Lesson learned. Random Thoughts 42
S Hi everyone! New Busa owner here. Any help with mods would be appreciated. Engine and Performance mods 4
Dtepro5 Hello everyone. Plz could someone help, bad vibration 04 busa General Bike Related Topics 25
rubbersidedown How to ruin the look of yer gixxer or I'm an' Iron Maiden fan,I want everyone to know General Bike Related Topics 18
GNBRETT Lets Just Give EVERYONE Guns! Random Thoughts 37
P Hello to everyone... New Owners Forum 14
Blanca BusaLess Happy Easter everyone Random Thoughts 17
Similar threads




















































Latest Bikes

Forum statistics

Threads
174,592
Messages
3,128,047
Members
48,497
Latest member
fantomas
Top