Lots of black smoke on hard acceleration



BanditKing

Registered
Hey all. Hoping for some advice for a recurring problem.

2005 Hayabusa with 59,000km
-Small Airbox Mod
-PAIR Mod
-GPS/Tre Mod
-Ti-Force 4-2-1 Hightmount Exhaust
-BMC street air filter
-PC3 -- dynotuned by Wheeler in Robbinsville

TB synch, valves and plugs all done last year.

bike runs a little rich. everyone says so. TWO dyno-jet tunings found this to be the case. everyone says tuned busa`s run a little rich to make power. ok.

on just everyday puttering around and cruising, no problems.

downshift and accelerate hard and there`s a huge amount of black smoke coming out.

i did an oil change 2000 km ago, and i just had to top off 500 mL. she`s buring oil.

i don`t ride her hard very often. i mostly just cruise.

any advice is welcome.
 

jwcfbd

Administrator
Registered
better late then never.
When I had my 2000 it was burning oil as well. It turned out to be bad valve seals. In my case it was caused by a broken cam which bent a valve or two. The dealership replaced the valves but never checked the seals. You could try a leak down check on your cylinders. If your valve seals or piston rings are bad you will get pressure building up in your crank case.
 

VIPER

Formerly known as viperblackbusa.
Registered
almost sounds like rings getting a little worn. did it just start this?
 


Latest Bikes

  • 2011 busa
    2011 limited edition candy sonoma red busa
    • Hetheus
    • Updated:
  • New guy here
    Hey what’s up everybody! My names Matt from Southern California. I just...
    • Los.great.beard
    • Updated:
  • My 2014 Hayabusa
    2014 Hayabusa 50th Anniversary
    • Dljat2
    • Updated:
  • Hi Everyone
    Loved
    • BirolBora
    • Updated:
  • 3-wheeler Touring Car
    2002 BMW K1200RS built into a Grinnall Scorpion 3 800lbs 130hp
    • K-Clive
    • Updated:

Forum statistics

Threads
174,112
Messages
3,117,781
Members
48,261
Latest member
Dogood82
Top