Results 1 to 19 of 19
  1. #1
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Okay, synced the throttle bodies today as per Jinksters write up. Put it all back together. An hour later go to go for a ride, using the choke (fast idle) it ran for 30 seconds, then died. Threw the code c41. Fuel pump/relay failure. Checked relay, it is fine....checked for continuity and that it triggers. Checked pump, fires fine....if giving the pump power and cranking the bike runs. Went to check all the vacuum. Turns out I must have disconnected the vacuum line going onto the pressure regulator on the pump. As seen in the second pic. It goes into a T fitting that shoots back to the middle vacuum line in the first pic. The other side of the T goes to the IAP sensor, which also tests as within expected voltage.

    So I am stumped, I believe that since the vacuum does not exist, the pump will not prime, but I do not know how to get it to try to recreate the vacuum. I tried running it for 5 seconds with constant power to the pump.

    I also tried a few other variations of the above tests. I am convinced the pump works, the relay works, and hoping that the disconnected pressure regulator caused the initial code. Any and all input is welcome, I am currently stumped.

    TIA
    Attached Images Attached Images    
    99 Busa

  2. #2
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    also note it is a 1999, so external fuel pump
    99 Busa

  3. #3
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    I went to start it this morning, hoping that 12 hours of a disconnected battery would clear the code. No such luck.

    Any thoughts please?
    99 Busa

  4. #4
    Hayabusa Immortal Johnnycheese's Avatar
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    Round Rock,Texas
    Posts
    3,849

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    as long as you plug the hose it will not throw a code and it will run

  5. #5
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    plug it? Right now I have it hooked up to the pump and it won't

    the pump will not prime, only way I get it to run is to jump it with a constant power....but do not want to do that for too long, as I question if it will shut off at the right pressure....

    or should I do that and the pressure regulator save me?
    99 Busa

  6. #6



    Poppy's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Relocated out west
    Posts
    3,989

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Hmmm, I think I would start from the beginning and check each step. Make sure that I did each one and did not skip one. Even try reversing the steps. Probably something simple....well hoping so! Good luck!

  7. #7



    Poppy's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Relocated out west
    Posts
    3,989

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Check this old posting.....

    Fi dealer code c41?

  8. #8
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Thanks for the post poppy.....unfortunately already tried swapping the 10 A fuse out with no luck.
    99 Busa

  9. #9
    Suffers from PBSD


    Blanca BusaLess's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    South Florida
    Posts
    21,049
    Images
    2

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Quote Originally Posted by Poppy View Post
    Hmmm, I think I would start from the beginning and check each step. Make sure that I did each one and did not skip one. Even try reversing the steps. Probably something simple....well hoping so! Good luck!

    1st question: Did bike run fine before you worked on it ?
    if yes I agree with Poppy. Something simple and self inflicted.

    If it was stumblin and bumblin and that made you want to work on it then I dont know, sorry.

    Hoses are usually there for a reason. Why would you want to plug it ?


    Does it run fine now and you just cant erase code on dash ?

  10. #10
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Quote Originally Posted by Blanca Busa View Post
    1st question: Did bike run fine before you worked on it ?
    if yes I agree with Poppy. Something simple and self inflicted.

    If it was stumblin and bumblin and that made you want to work on it then I dont know, sorry.

    Hoses are usually there for a reason. Why would you want to plug it ?


    Does it run fine now and you just cant erase code on dash ?
    Was running fine. I agree self inflicted just trying to figure out what I did. Bike will only run now if pump has constant power, which I am not sure if that is a good thing. Will the pressure regulator turn the pump off once proper pressure is achieved? If so I don't mind doing that, otherwise I am worried about running constant injectors into the system.
    99 Busa

  11. #11
    Suffers from PBSD


    Blanca BusaLess's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    South Florida
    Posts
    21,049
    Images
    2

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    [quote=ajblbv;2377831]Was running fine. I agree self inflicted just trying to figure out what I did. Bike will only run now if pump has constant power, which I am not sure if that is a good thing. Will the pressure regulator turn the pump off once proper pressure is achieved? If so I don't mind doing that, otherwise I am worried about running constant injectors into the system.[/quote]

    Sorry I cant say but others will. They are still 'sleepin' it off.
    Wait a bit.

  12. #12
    Lily's Daddy
    djsin's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Mishawaka Indiana
    Posts
    5,524
    Images
    34

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    fuel pumps normally do run all the time...whatever gas isnt being used re-circulates and goes back into the tank running the fuel pump all the time will not effect the injectors at all they are controlled by the ecu, which will turn them on/off the pressure being regulated into the fuel rail, only insures that the injectors have the right amount of pressure when they fire, not low or high...
    ♬ ♫ ♪ ılıll|̲̅̅●̲̅̅|̲̅̅=̲̅̅|̲̅̅●̲̅̅|llılı ♪ ♫ ♬

  13. #13
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Will giving it constant power at the relay point bypass the ecu signals or would I be fine to do that? The pump only runs to maintain pressure on the 99/00 to my understanding. And when priming initially it does shut off.
    99 Busa

  14. #14
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    bumpity
    99 Busa

  15. #15
    Lily's Daddy
    djsin's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Mishawaka Indiana
    Posts
    5,524
    Images
    34

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    although it does shut off initially im pretty sure once its actually started and runing the fuel pump turns back on and stays on

    i think it primes then shuts off so all the battery power can be directed to the starter
    ♬ ♫ ♪ ılıll|̲̅̅●̲̅̅|̲̅̅=̲̅̅|̲̅̅●̲̅̅|llılı ♪ ♫ ♬

  16. #16
    Professional Pilot


    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Lancaster, PA
    Posts
    565

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Just to update, replaced ECU and clutch switch and bike started right up. One scenario is I fried the ECU myself while trying to bypass relay. This would not explain the code. Other scenario is something else fried ECU, which threw the code, and then new one fixed it. Clutch switch possibly unrelated.

    Just wanted to update for the archives.
    99 Busa

  17. #17
    Comin' back stronger than ever!

    BigBSBusa's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Fightin' the War on Terror
    Posts
    26,270

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Glad you got it fixed.
    BigBS

    2003 Black/Grey Hayabusa (Baby J)
    2003 Space Black Hayabusa LE (Midnight)
    2008 Black/Grey Hayabusa (Isadora) (Stolen 22 Jul 09)

  18. #18

    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    1

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    I have a 99 busa with the same problem. C 41 code. replaced relay and ecu but it still will not run unless the relay is jump for constant power. And when it does run it will sputter and burn rich at higher rpm. Completely stumped. ANY help is welcome.

  19. #19
    IG.
    IG. is offline
    Hayabusa Immortal IG.'s Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Long Island, New York
    Posts
    2,555

    Default Re: Won't Start FI Code c41 - Fuel Pump/Relay

    Quote Originally Posted by frustratedbusaowner View Post
    I have a 99 busa with the same problem. C 41 code. replaced relay and ecu but it still will not run unless the relay is jump for constant power. And when it does run it will sputter and burn rich at higher rpm. Completely stumped. ANY help is welcome.
    Way to bring the old post...

    Anyway, it would be helpful if you gave a bit of a history. Was any work done on a bike? Or it just happened?

    Any chance you got a bad connection inside the connector? Disconnect, look inside with a flashlight.
    Igor
    '06 Hayabusa - with a surprise
    '01 Blue and Silver - flooded by Sandy

    HumpMod.com - the easy way

Similar Threads

  1. HELP! After fuel pump disassembled to clean, bike won't start
    By Mr Droo in forum General Bike Related Topics
    Replies: 13
    Last Post: 05-18-2009, 12:12 PM
  2. Starter relay and fuel pump clicking sound
    By angel_t65 in forum Busa problems
    Replies: 3
    Last Post: 01-09-2009, 09:24 AM
  3. Fuel pump relay spiked the ecu?????
    By Broken in forum Busa problems
    Replies: 0
    Last Post: 07-12-2007, 07:29 AM
  4. FUEL PUMP WILL NOT COME ON F1 LIGHT C-23 CODE
    By Ball Z Motorsports in forum Busa problems
    Replies: 12
    Last Post: 09-21-2006, 01:17 PM
  5. Fi dealer code c41?
    By gixerman in forum Busa problems
    Replies: 2
    Last Post: 07-09-2002, 10:08 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •