Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 20 of 26

Thread: won't start ??

  1. #1
    Hayabusa Immortal
    kennym4's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    New Castle,DE
    Posts
    4,037

    Default won't start ??

    It's the first time starting my bike in about a month, and a half, and when I turn the ignition switch on everything seems to be fine, but when I go to start it it dies (all electrical turns off, and makes a rapid ticking noise, and when I let off the trhottle the gauges reset, and lights come back on, does this soung like a dead battery to you guys ?? Should I be able to just charge it up, or is it new battery time ?

    06 LE 11,000 miles original battery

    thanks for any help !!!
    06 LE PEARL-WHITE/GREY
    Hindle full - K&N air filter - Pair valve blocked - PC III USB - Custom map - Custom RASH

  2. #2
    Hayabusa Legend
    Hayabusa2005's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Northwest Arkansas
    Posts
    2,104
    Images
    3

    Default Re: won't start ??

    Dead battery. Go to walmart and get a motorcycle charger. The battery probably has just a little juice but not enought to start. That is why you hear the clicking noise.
    Sold my 2005 Hayabusa and currently fighting a detrimental illness. Thank you to all for your prayers and support.

  3. #3
    Hayabusa Immortal
    kennym4's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    New Castle,DE
    Posts
    4,037

    Default Re: won't start ??

    Thanks A LOT !!! I have a charger for a car, will that work ??
    06 LE PEARL-WHITE/GREY
    Hindle full - K&N air filter - Pair valve blocked - PC III USB - Custom map - Custom RASH

  4. #4
    Comin' back stronger than ever!

    BigBSBusa's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Fightin' the War on Terror
    Posts
    26,270

    Default Re: won't start ??

    Not sure which car charger you have, but make sure it's on the 12V setting.
    BigBS

    2003 Black/Grey Hayabusa (Baby J)
    2003 Space Black Hayabusa LE (Midnight)
    2008 Black/Grey Hayabusa (Isadora) (Stolen 22 Jul 09)

  5. #5
    Hayabusa Immortal
    kennym4's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    New Castle,DE
    Posts
    4,037

    Default Re: won't start ??

    It's a Shumacker (??) 12 volt, but it has 2 amp - 10 amp - 50 amp (which I think is for starting) which setting should I use ?
    06 LE PEARL-WHITE/GREY
    Hindle full - K&N air filter - Pair valve blocked - PC III USB - Custom map - Custom RASH

  6. #6
    Comin' back stronger than ever!

    BigBSBusa's Avatar
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Fightin' the War on Terror
    Posts
    26,270

    Default Re: won't start ??

    I think the 2A setting is what you want.
    BigBS

    2003 Black/Grey Hayabusa (Baby J)
    2003 Space Black Hayabusa LE (Midnight)
    2008 Black/Grey Hayabusa (Isadora) (Stolen 22 Jul 09)

  7. #7
    Hayabusa Master turbobusa2000's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Wisconsin
    Posts
    1,857

    Default Re: won't start ??

    Your going to need a new battery most likely. I would use the 10amp to charge and set it to the 50 when you decide to start the bike.

  8. #8
    Hayabusa Immortal
    kennym4's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    New Castle,DE
    Posts
    4,037

    Default Re: won't start ??

    Thanks a lot man !!! How long would you think ?
    06 LE PEARL-WHITE/GREY
    Hindle full - K&N air filter - Pair valve blocked - PC III USB - Custom map - Custom RASH

  9. #9
    Hayabusa Legend
    Hayabusa2005's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Northwest Arkansas
    Posts
    2,104
    Images
    3

    Default Re: won't start ??

    Be careful with the car charger...sometimes they can do damage to the motorcycle battery if it charges too quick. Walmart sells motorcycle battery chargers for 29.95. You will still have to have one to charge a new battery if you need one as they come uncharged.
    Sold my 2005 Hayabusa and currently fighting a detrimental illness. Thank you to all for your prayers and support.

  10. #10
    Seasoned Beef


    dadofthree's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Barnwell, SC
    Posts
    65,902

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by kennym4 View Post
    It's a Shumacker (??) 12 volt, but it has 2 amp - 10 amp - 50 amp (which I think is for starting) which setting should I use ?
    2 amp at the max and don't leave it on over night. Jump it off with your car and go riding is an even better option. Invest in the Tender Jr. for next year.

    Six weeks on an '06 shouldn't be enough to cause damage, sounds like the battery just drained to low to turn the starter.

  11. #11
    Professional Pilot jefro's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Pinckney, Michigan, United States
    Posts
    918

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by dadofthree View Post
    2 amp at the max and don't leave it on over night. Jump it off with your car and go riding is an even better option. Invest in the Tender Jr. for next year.

    Six weeks on an '06 shouldn't be enough to cause damage, sounds like the battery just drained to low to turn the starter.
    +1 Don't think I'd want to use a 10 amp on a battery that small.

  12. #12
    Hayabusa Master turbobusa2000's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Wisconsin
    Posts
    1,857

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by dadofthree View Post
    2 amp at the max and don't leave it on over night. Jump it off with your car and go riding is an even better option. Invest in the Tender Jr. for next year.

    Six weeks on an '06 shouldn't be enough to cause damage, sounds like the battery just drained to low to turn the starter.

    2AMP max and you want him to jump it off a car battery that might be 400amp conservatively. I tried that once I think I blew the main fuse.

  13. #13
    MotoGP Wannabe

    BA BUSA's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Santa Clara, California
    Posts
    12,721

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by kennym4 View Post
    It's a Shumacker (??) 12 volt, but it has 2 amp - 10 amp - 50 amp (which I think is for starting) which setting should I use ?
    Set it to 10 amps and then after about 30 mins...then go with the 2 amp setting.

  14. #14
    Track Coach / TufPoodle Coach
    Tufbusa's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    The Evergreen State
    Posts
    7,897

    Default Re: won't start ??

    A charger is a charger and they all charge the same way! Use your car charger set to 12 volts. First, remove one of the cables from the battery or remove it from the bike, your choice. Hook your charger up to the battery and turn on the 10 amp charge for 15 minutes to warm the battery then reduce the charge to 2 amps. Let it charge over night and she is good to go! If the battery is still low on power, replace it.

    Also if you have a wet battery, check every cell and make sure the fluid is up over the plates at least or up to the full mark.

    Batteries don't like sitting unused for long periods of time. In the future, once a week or so put give her a 2 amp charge. A battery tender works great for keeping your battery in good shape.
    If a cornering situation demands more lean angle than you can safely deliver, you become road bait!

  15. #15
    MotoGP Wannabe

    BA BUSA's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Santa Clara, California
    Posts
    12,721

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by kennym4 View Post
    Thanks a lot man !!! How long would you think ?
    Does you charger have a automatic setting?

  16. #16
    Hayabusa Immortal
    kennym4's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    New Castle,DE
    Posts
    4,037

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by BA BUSA View Post
    Does you charger have a automatic setting?
    yes it does, is that what a "tender is ?
    06 LE PEARL-WHITE/GREY
    Hindle full - K&N air filter - Pair valve blocked - PC III USB - Custom map - Custom RASH

  17. #17
    MotoGP Wannabe

    BA BUSA's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Santa Clara, California
    Posts
    12,721

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by kennym4 View Post
    yes it does, is that what a "tender is ?
    There are some chargers that have a "maintain" setting, on this setting the charger is only charging @ 1-2 amps and cycles on and off...only charges when the battery 'needs' it.

    A battery tender usually can only charge from about .5-2 amps...they are designed to be left 'on' your battery for extended lengths of time...as in ALL winter...they cycle on and off and can prolong the life of your battery.

    Tender is a good investment...can be bought for $20-$50+

  18. #18
    Hayabusa Immortal
    kennym4's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    New Castle,DE
    Posts
    4,037

    Default Re: won't start ??

    it has a maintain switch also ??
    06 LE PEARL-WHITE/GREY
    Hindle full - K&N air filter - Pair valve blocked - PC III USB - Custom map - Custom RASH

  19. #19
    MotoGP Wannabe

    BA BUSA's Avatar
    Join Date
    May 2003
    Location
    Santa Clara, California
    Posts
    12,721

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by kennym4 View Post
    it has a maintain switch also ??
    That is used on a battery that has a good charge on it already...use the 10 amp for about 30 mins, then go to 2 amp...4-6 hours...

    Your charger should have some sort of gauge to let you know if the battery is low or fully charge...just keep a eye on it. Once you get the level up to 'good'...then use the "maintain" setting.

  20. #20
    Seasoned Beef


    dadofthree's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Barnwell, SC
    Posts
    65,902

    Default Re: won't start ??

    Quote Originally Posted by turbobusa2000 View Post
    2AMP max and you want him to jump it off a car battery that might be 400amp conservatively. I tried that once I think I blew the main fuse.
    There's a huge difference sir in charging amps and cranking amps. Charging amps are what's being placed on the battery during a charge. Usually bike batteries, mower batteries, etc. will tell you 1.5 amps typically.

    Cranking amps are those amps available to perform work such as turning a starter motor. The source is available. You only draw what's required. What's important is that you have the correct voltage. 12VDC system 12VDC source.

    Fuses are designed to protect wire, equipment, and circuits. So obviously in your story there was an electrical problem that caused the fuse to open. A battery will not supply any more current than what is demanded by a circuit or limited to the source.

    PS I just jumped my '08 off last week with a Mazda 6. Fired right up. Oh, and the Mazda was running. That's from an earlier thread.

Page 1 of 2 1 2 LastLast

Similar Threads

  1. Bike will start then wont start
    By boosted in forum Turbo
    Replies: 2
    Last Post: 07-03-2008, 10:36 PM
  2. Thanks is a start
    By solarbarack in forum General Bike Related Topics
    Replies: 14
    Last Post: 06-10-2007, 11:32 PM
  3. Can't start
    By tosha.3 in forum Busa problems
    Replies: 8
    Last Post: 09-23-2006, 10:52 PM
  4. Where to start
    By TALYN in forum General Bike Related Topics
    Replies: 14
    Last Post: 06-23-2006, 01:06 PM
  5. Help, will not start!
    By Mikelspower in forum Busa problems
    Replies: 4
    Last Post: 12-04-2004, 02:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •