Results 1 to 20 of 20
  1. #1

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Glasgow, United Kingdon
    Posts
    5

    Default

    Have 2000 Hayabusa bought one year ago in perfect condition with 12500 miles on the clock. Have done 10000 miles in the last year even with 6 months spent in my bedroom (ground floor) during the winter.
    Over the last 3000 miles the engine has developed a noise and a knocking especially after a long run. It's not there when the engine is cold and not there when engine is warmed up but not ridden.
    Not really noticable when riding although it's hard to tell because of the can (Yoshimura).
    Most noticable after a good run when you are stationary and give the engine a little rev.As the revs are falling you hear this sound that's somewhere between a clack, clack, clack and a GRRRRR and feel a knocking through the engine. I've been told it's not rattly enough to be cam chain noise, but also that big end shell bearings seldom go on these engines, especially if they haven't been thrashed and the oil is changed regularly.
    I think I may have been riding with an overtightened chain for a couple of thousand miles, in fact, the noise began not long after the new chain was fitted. (Coincidence ?)
    Could it be clutch (no real difference in noise with clutch in or out)? Or maybe main sprocket drive shaft bearing (but noise *and knocking happens when stationary).

    Anybody any ideas ?

  2. #2
    Hayabusa Legend CorrodedAlien's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Earth, USA, CA, Pacifica
    Posts
    2,424

    Default

    Have you had the "major" tune up done... valves and sync?
    82 CB900F->84 VF1000F->91 ST1100->03 Busa
    http://coastalcompucare.us/busa <--- My Mod&#39;s

    Retired: USN / ANG

    http://home1.gte.net/res0ak9f/bike.htm Sobering Thoughts

  3. #3

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Glasgow, United Kingdon
    Posts
    5

    Default

    I checked the valve clearances at about 16500 miles myself.
    All the clearances were within tolerances but I didn't remove the cams as there was no tappet noise.

    What is the "sync" procedure?

  4. #4
    Rookie
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Germany
    Posts
    140

    Default

    You might want to open up your clutch and make sure all the bolts are tight. We've had a bunch of 'busas with loose clutch bolts (from hand-tight to falling out at speed) over here. Could be kinda hairy if you're doing a speed run...

    -- Steve
    -- Steve

    -- Laugh at your problems. Everyone else does...
    -- Corripe Cervisiam&#33;&#33;&#33;

  5. #5

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Glasgow, United Kingdon
    Posts
    5

    Default

    Thanks Steve and CorrodedAlien, I'll check the clutch bolts this weekend and let you know.

  6. #6
    Rookie
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Germany
    Posts
    140

    Default

    There were also some recall issues with the cam chain gear in early models (99 & 2000, I think) over here in Germany. Not sure if this was a problem in the States... Might be worth a look.

    --Steve
    -- Steve

    -- Laugh at your problems. Everyone else does...
    -- Corripe Cervisiam&#33;&#33;&#33;

  7. #7

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Glasgow, United Kingdon
    Posts
    5

    Default

    Removed clutch cover and checked pressure plate bolts. Seemed OK but torqued them to the recommended 7lb/ft anyway.
    I did notice however that the whole clutch assembly was slightly loose.
    Not much, but it did move a very small amount like the feeling you'd get from a wheel with a worn bearing. Maybe this is normal. What do you think?

  8. #8

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Glasgow, United Kingdon
    Posts
    5

    Default

    Had dealer replace clutch bearing. Think it might be cured.

  9. #9

    Join Date
    May 2006
    Location
    kent, UK
    Posts
    2

    Default

    Hi Eveyone...My First Post.
    My 03 Busa (17,000 miles) got exact same problem as this...anyone else suffered it??

    What exactly was done to fix it??



    Any help advice always appreciated

    Thanks in anticipation
    MARK

  10. #10
    Michelle owns my Busa


    omslaw's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    United States
    Posts
    14,365
    Images
    504

    Default

    er...Welcome!
    '04 Blue/Silver

  11. #11

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Tennessee , USA
    Posts
    40

    Default

    I think I have the same problem with my 05 Busa (red & black. It kinda roars and rattles
    in neutral with the clutch out and gets quiet when I pull it in. My clutch
    fluid has already turned dark with 2500 miles. I noticed with the choke on
    that pulling the clutch in lowers the rpm's from 2k to 1k. When i rev the
    engine in neutral from 1k to 2k (when hot) I hear the rattle bad . Sounds
    like maybe a loose clutch basket. I've changed oil 3 times so far and have
    some fillings on the magnetic drain plug each time. I've called the Suzuki dealer (Sloans) in Murfreesboro,Tn to have them look at it tommorrow. If the dealer says it's normal, should I get something in writing in case it breaks later on? It's in warranty. I ride with another 05 Busa and his doesn't make any of the noises and he has the same 2500 miles.
    2005 red & black Busa
    zero gravity dubble bubble
    TRE
    cheap undertail
    busa grips

  12. #12

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Tennessee , USA
    Posts
    40

    Default

    Did the clutch bearing do the trick?
    2005 red & black Busa
    zero gravity dubble bubble
    TRE
    cheap undertail
    busa grips

  13. #13
    Chillaxin...

    300Busa's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midlothian Illinois 60445
    Posts
    6,467
    Images
    5

    Default

    Same problem here. 05 Busa with 600 miles. I did accidently hit the rev limiter at about 200 miles (false neutral), think that did any damage?

  14. #14

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Portugal
    Posts
    3

    Default

    I have exactly the same problem with a 2000 Hayabusa as well. Doesnīt it makes more vibration as well ??

  15. #15

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Tennessee , USA
    Posts
    40

    Default

    I can feel the knocking noise through my handlebars.. if you can call that a vibration.. I'm guessing it's either the clutch or the crank counterbalance. I think there is an adjusrment for the counterbalance according to the service manual. Let you know when I have time to take the fairing off..
    2005 red & black Busa
    zero gravity dubble bubble
    TRE
    cheap undertail
    busa grips

  16. #16

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Portugal
    Posts
    3

    Default

    Yup thatīs it. But it isnīt the counterbalance thatīs one thing my mecanic has checked out I think itīs getting worst. On monday itīs going to check the clutch bearing and all that side.

  17. #17

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Tennessee , USA
    Posts
    40

    Default

    Let us know if it was in your clutch pls
    2005 red & black Busa
    zero gravity dubble bubble
    TRE
    cheap undertail
    busa grips

  18. #18

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Virginia Beach, Va.
    Posts
    1

    Default

    Same thing here with my '02 LE, the Fluid is alot darker than it shoud be and its getting low... I'm going to change the fluid and check the clutch bolts and see what happens..

  19. #19

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Tennessee , USA
    Posts
    40

    Default

    [color=darkblue]Well my knocking Busa has gotten a lot louder and it knocks cold or hot now. But only with no load on the motor. In gear with a slight load, it sounds fine.
    But what's worse is now the POS is jumping out of 2nd gear when you open it up. (and yes, I shift like i mean it) I can hear suzuki's mechanic now after he takes it around the block. "the bike runs like a champ" I guess I should buy the extended warranty so I can wait for all the gears to go out and maybe then suzuki might see fit to work on it.

    Pete



    <!--EDIT|Pete43
    Reason for Edit: "font color wrong"|1155793379 -->
    2005 red & black Busa
    zero gravity dubble bubble
    TRE
    cheap undertail
    busa grips

  20. #20
    Chillaxin...

    300Busa's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midlothian Illinois 60445
    Posts
    6,467
    Images
    5

    Default

    Mine runs good now. The noises went away...or I got use to them.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •